Thursday, November 24, 2011

"Obnovljivi" izvori energije...

I found a very interesting article about renewable energy sources. Since this article is in English and written very nicely, I don't have much to add (apart from some supportive thoughts on nuclear energy). Anyway, I decided to write a post in Croatian primarily for those that don't know English well.
Ja sam jedan od onih koji smatraju da je nuklearna energija najekološkiji mogući pristup proizvodnji dovoljne količine energije koju ljudska vrsta poznaje. Također, smatram da su najglasniji protivnici nuklearne energije oni koji o njoj najmanje znaju. Uglavnom, vidjeli gljivu na televiziji i sad fantaziraju gljive na svakom koraku.

Razlog za takav stav je vrlo jednostavan. Ne možemo se vratiti u pećine i sve nas je više, dakle, ljudsko društvo će imati sve veće i veće potrebe za energijom. A što se tiče "obnovljivih", i navodno ekoloških izvora energije, mislim da je to samo mit. Što god ljudi radili, ide na štetu okoliša, i neki se zanose da će - primjerice instalacijom solarnih ćelija - sve biti super. Pa, solarne ćelije uzimaju prostor, a i treba ih održavati - vodom. Slično i za vjetroturbine, biodizel, itd. Uglavnom, tko je zainteresiran nek' pročita ovaj članak.

I konačno, ovo ne znači da sam ja za uništavanje prirode, divlju gradnju nuklearki (ili bilo čega drugoga), potpunu zabranu vjetrenjača i solarnih ćelija i slično. Ja sam za racionalni pristup problemu u kojemu ne treba a priori odbacivati nekakva rješenja samo zato što tamo neki kvazi-stručnjaci pričaju gluposti. Istina je, kao i uvijek, negdje na sredini!

E i da, pojam "priroda" (koji sam spomenuo gore) je jedan vrlo zanimljiv pojam za koji u stvari ne znam što točno znači. Što je "priroda", i što je "prirodno" i "protuprirodno" (pojmovi koji se vežu uz pojam priroda!)? Ispada da kada se kaže "priroda" onda se misli na ovaj naš ultraultrasićušni dio svemira:

A kada se kaže "prirodno" i "neprirodno" onda se obično misli na društvene norme koje se - vidi čuda - mjenjaju kako vrijeme prolazi i kako se društvo mijenja.I onda se to sve upakira u jedno. Naravno da je stvarna situacija ponešto složenija, ali mislim da je to srž.

Vrijeme je da stanem. :) Što se tiče same slike, davno sam ju skinuo negdje s Interneta i bio bi jako zahvalan ako bi mi netko mogao reći tko je autor!

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive