Sunday, October 7, 2012

Word kao pisaća mašina...

Dakle, jednu od stvari koju moram napraviti je procjena rizika korištenja jedne lokacije kao pričuvnog računalnog centra. Možda o tome napišem nešto u jednom drugom postu. Ono o čemu ovdje želim pisati je o neznanju korištenja Worda od strane uprave Grada Zagreba. Naime, jedan od bitnih dokumenata koji koristim u procjeni rizika je Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća za područje Grada Zagreba. Zakonska je obveza svih gradova (u biti, ne da mi se čitati zakon pa je moguće i da sela i tko zna tko ne ima istu obavezu) donošenje takvih procjena. Jednostavnom pretragom u Google-u ćete za čas pronaći takve procjene i za druge gradove. Moram reći da se radi o zanimljivim, a da i ne govorim koliko bitnim, dokumentima.

Međutim, razlog zašto sam se odlučio na ovaj post je konkretno dokument za Grad Zagreb koji je pisan u Wordu. Pregledavajući malo taj dokument shvatio sam da je pisan tako što je Word korišten kao pisaća mašina, drugim riječima, netko je mukotrpno formatirao svaki paragraf. Dobro, možda se malo provukao s kopiranjima i sličnim, ali upotrebi stilova nema ni traga ni glasa. Numeracija poglavlja je obavljena ručno (i postoji pogreška jer od 1.1.2 se prelazi na 1.1.3.1!), pobrojavanje je također obavljeno ručno, slike su isformatirane katastrofalno. Navikao sam inače da studenti koriste Word na takav način, ali da i profesionalci to isto rade to mi je nepojmljivo. Tim više što je Word napravljen tako da, ispravnim korištenjem, štedi značajne količine vremena u obradi teksta.

Konkretno što me je izbacilo iz takta je potreba za  sadržajem. Naime, htio sam gledajući sadržaj dobiti pregled i steći dojam o cjelokupnom dokumentu. No, to je bilo jednostavno nemoguće s postojećom verzijom. Iz tog razloga odlučio sam da ću malo preformatirati dokument, što sam u konačnici i napravio te ću ga u jednom trenutku postaviti i na Web da ga drugi mogu dohvatiti.

Moja poruka gradskoj upravi je pošaljite ljude na tečaj korištenja Worda jer se očito radi o priučenim ljudima koji su vjerojatno dobar dio života piskarali po pisaćim mašinama i onda im je računalo dano kao zamjena za pisaću mašinu!

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive