Sunday, October 28, 2012

Moja poruka/pitanje mljekarima...

Stalno se u zadnje vrijeme piše o mljekarima i objavljuju razne vijesti, poput recimo ove. I da, to je istina, proizvođači mlijeka i trgovci "pojedu" značajan dio zarade, a mrvice ostaju proizvođačima. Međutim ta cijela situacija me toliko čudi, a i živcira, da sam odlučio napisati ovaj post - bar da se ispušem kad već nikakve promjene neće biti.

Živimo u kapitalizmu i sve se bazira na ponudi i potražnji, i naravno, na mjestu u lancu od proizvođača do potrošača. No, ono što naši mljekari rade je potpuno krivo! Oni žicaju državu da riješi njihov problem i s tim se ne slažem! Država ne može određivati komercijalnim tvrtkama što i kako će raditi, a s druge strane, zar bi država umjesto komercijalnih tvrtki trebala plaćati proizvođačima? Naši proizvođači mlijeka bi se trebali malo trgnuti i shvatiti u kojem kontekstu se nalaze. To nije više Jugoslavija, već jedno sasvim drugo vrijeme.

Dukat, Megle i slični imaju razgranatu  mrežu za otkupljivanje mlijeka i na taj način mogu dospijeti do bilo kojeg proizvođača i takvih prerađivača nema puno! A proizvođači s druge strane pasivno čekaju da prerađivač dođe do njih - da se doveze onaj kamion koji kupi mlijeko i to je to. Na taj način si sami smanjuju potražnju i sami su si krivi!

Da skratim filozofiju, moje pitanje (a i čuđenje) je: Ako je tako loše, zašto se ne udruže? Udruživanje će im omogućiti da sami pokrenu preradu i distribuciju mlijeka. Ako ne žele ići tako daleko, udruživanjem će moći organizirati transport mlijeka na veće udaljenosti i na taj način si povećati potencijalni broj kupaca, pa makar to bilo i u susjednim državama. Ima još hrpa malih mljekara po Hrvatskoj, postoje i famozni mljekomati (iako ne znam kako to ide). Dakle, potencijala u tom smislu ima. I ne samo to, osobno bi prije kupio mlijeko od nekog malog proizvođača - ali da znam da je domaće i kvalitetno - nego od velikih.

Dodatak: I da, zašto se ne udruže i počnu prodavati mlijeko na aukcijama. Na aukciju dođu mljekare i natječu se koja će na idućih godinu dana dobiti ugovor od proizvođača. Naravno, proizvođači mogu početi uvoziti mlijeko ali tu bi se trebala uplesti država s nametima, ili nekakvim drugim mehanizmom koji će spriječiti to. U konačnici, može se reklamirati s Kupujmo Hrvatsko kako bi se potrošači motivirali da kupuju Hrvatski proizvod.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive