Wednesday, December 5, 2012

Privjesci, pokloni, GPS, Rumunji i ostale budalaštine...

Dakle, već drugi put čujem nekoga kako spominje da je primio elektroničku poruku sljedećeg sadržaja:
Ovih dana na mnogim mjestima- benzinskim pumpama ili parkiralištima dijele se besplatno privjesci za auto ili mali nakit za vas auto.

Te stvari ne uzimajte! U tome je ugrađen čip- kriminalci vas prate sa benzinskih crpki sve do kuće i na taj način prate kada ste kod kuće. Kada ste odsutni koriste priliku da provale u vaš stan/kuću.

Radi se o rumunjskim kriminalcima koji su izmislili novi način provale.

Obavijestite svoje prijatelje!
Ako želite mišljenje, kratko rečeno: NE NASJEDAJTE NA OVE GLUPOSTI! Jednostavno izbrišite tu poruku i nastavite kao da se ništa nije desilo.

Ok, a sad malo opširnije. Ovdje se radi o bezveznom ulančanom pismu. Drugim riječima, ta poruka se nekontrolirano širi i pri tome zbunjuje ljude (zbog čega se i širi), a istovremeno troši mrežne resurse i vrijeme onih koji ju primaju. Dakle, šteta je indirektna, ali nije zanemariva.

Ali, evo argumenata koji dovode u pitanje ovu konkretnu poruku:
 1. Prvo i osnovno, MUP ili neka nadležna institucija treba izdati priopćenje, i to ne na bilo kakav način, kao što je primjerice slanje elektroničke poruke poznanicima, već na nekom mjestu koje bi se moglo tretirati kao "službeno". Primjerice, priopćenje za javnost, Web stranice policije, ili nešto slično.
 2. Čim u nekoj poruci vidim nastavak "... obavijestite sve svoje prijatelje jer" i onda nekakva prijetnja da ćete patiti do kraja života, još sam uvjereniji da je lažna obavijest.
 3. Kako uopće kriminalci znaju što ćete napravili s privjeskom? Ili alternativno, kako znaju da ga nosite i/ili ga niste poklonili nekome drugome i/ili negdje zametnuli ili jednostavno bacili?
 4. Zatim, zašto bi vas pratili s GPS-om, kad vas mogu pratiti i ovako?
 5. Kako znaju da ste na putu doma? Kako znaju kad stanete da li vam je to doma? I da, ako netko kaže da znaju  da ste doma jer su, primjerice, koordinate na kojima ste stali u nekoj zgradi, ja mogu odgovoriti s protupitanjem: kako uopće znaju na temelju koordinate da je to vaš dom? I tu je još dodatno pitanje, ako je koordinata na mjestu velike - gusto naseljene zgrade - kako znaju koji je stan u pitanju?
 6. Ako netko ima namjeru provaliti i pokrasti, što nije bolje upikirati kvart/kuću/stan na temelju nekih drugih parametara (recimo, koliko je prometno, zaklonjeno od prolaznika i slično), a ne hvatati nekog slučajnog prolaznika?
 7. I da, što ako živite 100km ili više dalje od benzinske gdje vam daju privjesak, a eto slučajno ste se zatekli tu u prolaz? Mislim, na temelju čega znaju gdje otprilike živite kako bi znali da li ste blizu? Registracija ZG ne govori puno, a ZG je velik! I pogotovo kako bi to znali stranci, u ovom slučaju rumunji?
 8. I otkud znaju da doma nemate čopor djece, djeda, babu, nezaposlenu ženu (muža) ne znam koga tko je stalno doma?
 9. I koliko uopće košta ta oprema koju bi vam dali? I u stvari, putem čega taj "daljinski" šalje signal i kako daleko? Više od par km sigurno ne može "dobaciti" pa kako će ga oni hvatati? Jel' tako što će vas slijediti? Zašto su vam onda to dali ako vas slijede? Mislite da šalju UTMS-om? Pa to znači da moraju kupiti Tele2/Simpa paket za svaki taj odašiljač. Uglavnom, ovo razmišljanje ne vodi nikuda.
 10. Što uopće znači "novi način provaljivanja"? Da li vam možda stvari odnose teleportacijom? To bi bilo nešto novo...
 11. Brzi google prve rečenice pokazuje da je dotični mail - u identičnom obliku - raširen na sve strane po cijeloj ex. Yu, ali, nigdje ne piše da je netko to doista i vidio, o slici neću ni pričati! I niti jedan od tih "hitova" nije nešto što bi se bar približno moglo nazvati "službenim".
Uglavnom, mislim da više ne treba o tome uopće razmišljati, a kamo li raspravljati...

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive