Thursday, December 6, 2012

Biser naših neukih novinara 8...

Dakle, evo novog bisera u kojima naši neuki novinari prenose (neću reći pišu!) s nerazumijevanjem o stvarima o kojima ništa ne znaju. Povod ovaj puta je pokušaj ITU-a da uvede kontrolu nad Internetom, i o tome sam već pisao, a i još ću kako stvari stoje. Nego, vratimo se temi ovog posta, a to je način na koji su naši novinari pisali o tom događaju.

Prvo što sam vidio bila je vijest na Monitoru o tome, i kao i uvijek na Monitoru su stavili linkove na druge novine koji pišu o toj temi detaljnije. Ali, pogledajmo prvo što su na Monitoru napisali. Evo ovdje c/p za referencu:
Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su usvojiti novi internet standard koji će omogućiti telekomunikacijskim kompanijama lakši nadzor podataka na internetu. Osnovat će se posebna inspekcija DPI koja će, prema tvrdnjama UN-a, štititi autorska prava. No stručnjaci upozoravaju da će inspekcija kopanjem po podacima kršiti privatnost korisnika.
Dakle, prva nebuloza koju su napisali je ITU usvaja novi internet standard! Ajmo' sada svi zajedno: ITU ne usvaja Internet standarde! I ako nije jasno, predlažem da se ponovi to još nekoliko puta, a novinaru predlažem da to i napiše nekoliko puta! Internet standarde može jedino predložiti IETF i odobriti RFC Editor, i nitko više!

Drugi gaf je još bolji: "Osnovat će se posebna inspekcija DPI...". Ovdje sam se odvalio od smijeha! Dobro, ajde, prvo nisam mogao vjerovati da su to napisali, a onda sam se odvalio od smijeha! Naime, DPI znači Deep Packet Inspection i označava pregledavanje svega što paketi nose. Nekakav Hrvatski prijevod bio bi "Dubinska analiza paketa", "Detaljna analiza paketa", ili tako nešto. Sam postupak ne zvuči kao nešto posebno, međutim, potrebno je poznavati neke osnove računalnih mreža kako bi se shvatilo koliko to odudara od standardnog postupanja s paketima tijekom njihova prijenosa kroz mrežu. Konačno, i najbitnije za ovaj post, radi se o tehnici ili metodi, kako god hoćete, a ne o nekakvom tijelu koje se osniva. Dakle, novinar je englesku riječ "inspection" shvatio u stilu Državnog inspektorata/inspekcije, a ne kao opću riječ "ispitivanje/provjera". Konačno, to je potvrdio i zadnjom rečenicom: "No stručnjaci upozoravaju da će inspekcija kopanjem po podacima kršiti privatnost korisnika!" Hahahaha... da mi je samo vidjeti tu inspekciju koja bi bila u stanju pratiti sav promet na internetu!

Ok, odlučih onda kliknuti na stranicu Večernjeg lista da provjerim što su oni napisali. Dakle, i oni lupetaju o "standardu za Internet!". Mislim, taj izraz je toliko besmislen da i uz najbolju volju ne mogu doći do nekog smislenog objašnjenja! Nadalje, i oni izgleda kao i Monitor (ili je obratno) tretiraju da se radi o nekakvoj inspekciji, kako drugačije protumačiti sljedeću rečenicu: "Iz UN-a tvrde da će uvođenje inspekcije zvane DPI..".

E da, potom je tu izjava tipa: Britanski računalni stručnjak kojega se naziva i "ocem interneta" Tim Berners-Lee... Ajmo mi sada jednu stvar utvrditi: Internet postoji od cca. 70-tih godina prošlog stoljeća, a dotični gospodin je smislio Web 1992. Dakle, kako on može biti "otac interneta" ako je internet postojao prije njega jedno 20-tak godina?

Ok, potom novinar nastavlja s:
To je ozbiljno kršenje privatnosti. Netko provede široku inspekciju na vašem priključku te pročita sve podatke i sve internetske stranice, pohrani ih na vaše ime te može dati adresu i telefonski broj Vladi kada ga pitaju u vezi s prodajom najboljem ponuđaču – rekao je Berners-Lee.
I za parsiranje ovoga mi je trebalo, i nisam uspio! Prvo, što znači "široku inspekciju"? I ako postoji "široka inspekcija", postoji li "uska inspekcija"? I koja bi bila razlika? Dalje kaže da netko pročita "sve podatke" i "sve internetske stranice", a ja ne mogu shvatiti po čemu su "sve internetske stranice" različite od podataka? Ali dobro, ajmo reć da se htjelo istaknuti zbog širokih narodnih masa da su tu i internetske stranice uključene. No, onda slijedi prava nebuloza "...pohrani ih na vaše ime..." koju također ne mogu nikako shvatiti, i totalno besmisleni šlag na kraju "...te može dati adresu i telefonski broj Vladi kada ga pitaju u vezi s prodajom najboljem ponuđaču".

Potom malo dramaturgije u vidu naslova "SAD gubi kontrolu nad internetom". I nastavak u revijalnom tonu:
Glavni tajnik ITU-a odbacio je kritike te dodao da takav prijedlog ne predstavlja "prijetnju slobodi govora". – Ovo nam je šansa da nacrtamo svjetsku kartu i spojimo ono što trenutačno nije spojeno dok osiguravamo da je to investicija za kreiranje infrastrukture potrebne za eksponencijalni rast u glasovnom, video i prometu podacima – kazao je Hamadoun I. Toure te dodao da je "zlatna prilika da se omogući dostupan pristup internetu za sve, uključujući i milijarde ljudi diljem svijeta koji danas ne mogu na internet".
Ovo prvo što sam označio masnim slovima nikako da shvatim. No, u ovom paragrafu vjerojatno ima istine u smislu da je to Toure izjavio jer vjerujem da je ovo zadnje otisnuto masnim slovima mogao izgovoriti neki birokrat iz ITU-a.

Ostale postove iz ove "serije" možete pronaći ovdje.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive