Friday, January 27, 2012

Biseri naših neukih novinara 2...

Eto, nastavak serije bisera potaknut člankom o napadu na Index u Novom listu. Ok, moram priznati da ovaj puta biser nije toliko velik kao prethodni, ali svejedno ga smatram biserom. Međutim, ovom prilikom neću kritizirati samo novinare Novog lista već i Index (iako, praktično gledajući radi se opet o novinarima :)).

Citirani članak piše kako je "najpoznatiji" domaći "haker" napao Index i zamijenio mu naslovnu stranicu. Stranica je nakon napada, a prije obnove, imala sljedeći oblik:


Ok, ajmo sada s kritikama.Kritika izvještavanja Novog lista

Novi list predstavlja navedenog hakera kao nekavu poznatu ličnost kojoj se trebamo diviti i koja bi trebala biti primjer svima nama ostalima sa svojim pravednim pristupom. Tako je navedeni "haker" napao Rubelj Grill kada nije bio zadovoljan ćevapima koje je dobio, Taxi Cammeo kada mu je naplatio više nego što je mislio da će mu naplatiti, a sada eto, napada Index jer se buni protiv korumpiranih novinara.

Mislim, to je jednostavno katastrofa od izvještavanja. Kako bi izgledalo da svatko uzme pravdu u svoje ruke? Pa eto, zašto netko tko trenira borilačku vještinu ne bi istukao dostavljača jer mu dolaze hladni ćevapi.  I sad si razmišljam, zvuči kao u kaubojskim ili gangsterskim filmovima kada glavni negativac maltretira pozitivca! No uglavnom, bez obzira na motive, postupak nevedenog "najpoznatijeg" hrvatskog "hakera" nije ničim opravdan.

Iduća stvar koja se implicira člankom je da navedeni "najpoznatiji haker" štogod mu se ne sviđa napadne i ostavi trag! I na taj način se gaji kult svemoćnosti. Međutim, mislim prije da je navedeni "najpoznatiji hrvatski haker" uspio napasti te stranice i onda je smišljao razlog zbog kojega je to napravio, a ne obratno! I dapače, siguran sam da je pokušao napasti daleko više stranica ali da nije uspio.

Konačno, ispada iz članka kako je navedeni "haker" pristupio Indexu i da je tamo mogao raditi što ga je volja. Iskreno, to je jako rijedak slučaj da se takvo nešto desi i obično su posljedice napada ograničene, bar tehnički! Dakle, i s te strane informacija je nepotpuna.

A i ovo "najpoznatiji" mi ne leži. Mislim, do sada nisam čuo za njega. Eto, sad čujem i ne shvaćam čemu taj epitet. Možda "najnotorniji", to bi bilo ok, ali "najpoznatiji" je ipak krivo birano. I da, riječ "haker" je pozitivna riječ, označava zaljubljenike u tehnologiju (iako to ne mora biti nužno) koje zanima kako stvari rade te onda obavljaju modifikacije kako bi napravili nešto novo. Ovdje se radi o najobičnijem napadaču i to je to!

Dakle, da zaključim, dragi moji novinari, nemojte veličati kriminalce i nemojte ih prikazivati u pozitivnom svjetlu. Kriminalac je kriminalac kako god da se okrene i što god radio!

Kritika Indexa

Ali, u ovom slučaju namjeravam iskritizirati i Index, i to žestoko! Jer, bezobrazno je od Indexa da nije ni riječi rekao o tom napadu. I sada se njegovi korisnici mogu pitati do kojih sve podataka je došao navedeni napadač, a što je još bitnije, koliko je onih koji su uspješno napali Index i pri tome su ostali prikriveni! Dragi moj Index, ako ne zbog sebe, onda zbog svojih korisnika te informacije treba javno objaviti. I ne samo to, pitanje je i što i koliko radite da se ovakvi slučajevi više ne ponovo? Također, trebali bi objaviti da li lovite ili namjeravate uloviti tog napadača. Nema savršenog zločina, niti savršenog napada, tragovi ostaju i može se otkriti tko je iza. Da li radite na tome?

Međutim, krivo bi bilo prozivati samo Index. Dobar dio naših domaćih stranica (primarno onih sklepanih, ali ne samo njih) je katastrofa što se tiče sigurnosti. Tko god ostavlja podatke na takvim stranicama neka dobro promisli prije toga jer nikada ne znate tko sve tim stranicama ima pristup.

Ostale postove iz ove "serije" možete pronaći ovdje.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive