Saturday, January 21, 2012

Biseri naših neukih novinara 1...

S vremena na vrijeme naletim na naslov, ili članak, naših vrlih novinara koji jednostavno zrači neizmjernom glupošću i besmislenošću. I to nije baš tako rijetka pojava. Uglavnom, kada naletim na takve stvari napisat ću pokoji post i ovo je prvi u toj seriji.

Naslov koji me je inspirirao je Poznati Hrvati na UDARU: Ljubi Jurčiću HAKIRALI karticu s dnevnim limitom od 7000 eura objavljen u Jutarnjem listu. Pa da malo seciramo i analiziramo taj naslov i njegove implikacije.

Prvi komentar je sitnica,kaže Hrvati (množina), a onda samo navode Ljubu Jurčića. Hm, neobično, nisam baš neki jezičar, ali to mi zvuči čudno. No dobro, iz teksta je jasno da je više ljudi oštećeno u tom napadu, a da su iz nekog samo njima znanog razloga istaknuli Ljubu Jurčića.

Drugo, i sada idemo na bitne stvari, navedeni naslov implicira da su napadači, na neki način, direktno napali Ljubu Jurčića! To je debilana (u nedostatku bolje riječi)!!! Naime, navedeni korisnik je samo kolateralna žrtva napada koji je zadesio neku tvrtku. U ovom konkretnom slučaju radilo se o napadu na tvrtku Stratfor.

Treće, kažu "HAKIRALI karticu"?!?! Kako se točno hakira kartica!? Broj kartice je ukraden, zajedno s dodatnim podacima koji omogućavaju da se obave neovlaštene transakcije na računu!

Osim toga, naslov implicira još kako odjednom napadači direktno ciljaju "poznate" Hrvate, kao da ti napadači znaju tko je Ljubo Jurčić, ili općenito tko su "poznati" Hrvati - što god značio taj izraz! :)

I za kraj, lako je kritizirati, treba biti i konstruktivan. :) Pa evo prijedloga "normalnog" i nepretencioznog naslova: Poznati Hrvati žrtve hakerskog napada  na tvrtku Stratfor. Inače, jedne Australijske novine su napisale baš tako: The Australian: Leading Aussies victims of Stratfor hacking.

Ostale postove iz ove "serije" možete pronaći ovdje.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive