Thursday, February 16, 2012

Napadi Anonymousa po Hrvatskoj...

Eto, zadnja vijest je da je Anonymous uspješno napao stranice Ministarstva vanjskih poslova, treći javni napad nakon stranica Predsjednika Republike i ZAMP-a.

Dalo bi se filozofirati što je taj "Anonymous" budući da svaki hakerčić može na stranicu staviti izjavu "Ja sam Anonymous." To s jedne strane nije bitno, a s druge je. :) Nebitno je zato što je napad učinjen i očito je bilo propusta te je nebitno tko konkretno je to napravio, postoji propust i to je to! S druge strane, kada ono protiv čega se borite nema organizaciju, onda nemate ni gdje udariti kako bi ste tu organizaciju onesposobili! To je veliki problem u stvari, i zbog toga je bitno kako Anonymous funkcionira!

No, bitno je isto tako kako je razina sigurnosti i svijesti o sigurnosti u Hrvatskoj na izrazito niskim granama. Moram priznati kako je najnapredniji dio sustava bankarski, odnosno, financijski sektor koji kontrolira HNB. HNB sve bolje upravlja tim sustavom sa sigurnosnog stanovišta. Istina, kakva je situacija u obavještajnim službama i policiji ne znam, a moguće je i da velike internacionalne tvrtke u HR isto imaju odgovarajuće mehanizme zaštite. No, većina u Hrvatskoj, što javnih što privatnih poduzeća je u katastrofalnom stanju!

Konačno, to me dovodi i do jedne pozitivne stvari u cijeloj ovoj priči s Anonymousom. Ovo do sada su relativno bezazleni napadi (bar se tako čini za sada!) čija jedina šteta je utjecaj na reputaciju. Iako, moram reći, da reputacija ionako nije nešto prevelika. No, da se vratim na bitnu stvar, naime, nadam se da odgovorni u Hrvatskoj postaju sve svjesniji sigurnosnih problema te da će to potaknuti ulaganje više sredstava u zaštitu, ne samo institucija već i pojedinaca.

Za kraj, zanima me da li MVPEI, odnosno policija, traže počinitelja...

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive