Monday, December 16, 2013

GnuCash - SMS i slični oblici kreditiranja

Vođenje evidencije o troškovima parkiranja koje ste platili SMS porukom je također jedan zanimljiv detalj. Naime, mogli bi to upisati direktno pod troškove parkinga (ako ste uveli tu stavku, ja jesam!) no problem je što niste tog trena platili. Platit ćete tek kada vam stigne račun za telekomunikacijske usluge koje vam isporučuje vaš mobilni operater. Drugi problem je što će taj račun, osim samih telekomunikacijskih usluga, uključivati i uslugu parkiranja i svega ostalog što ste platili putem SMS-a. A opet se tu vraćam na svoju želju da znam koliko mi godišnje novaca ode na razne stavke, konkretno u ovom slučaju želim znati koliko sam potrošio na parkiranje!

U tom smislu, odlučio sam uvesti račun kreditiranje putem SMS poruka te sam zbog toga stavku Kreditne kartice preimenovao u Krediti (klik desnom tipkom miša na stavku čije ime želite izmijeniti, odaberete opciju Edit Account u izborniku koji se otvara te potom promijenite ime i potvrdite izmjenu klikom na OK). Nakon toga, otvorio sam novu stavku, SMS plaćanja, pa sad taj dio izgleda kako je prikazano na sljedećoj slici:


Sada unutar stavke SMS plaćanja samo upisuje što sam platio i koliko. Primjerice, ako sam platio parkiranje u 3. zoni (2kn + 0.69kn naknade) tada ću to upisati na sljedeći način:


To je sve što se tiče vođenja troškova. Sada samo upisujete sve troškove učinjene SMS porukama.

Vođenje evidencije o naplati SMS kredita

Kada dođe račun za telekomunikacijske uslute, potrebno je srediti račune. Prvo i osnovno, ja sam upisao račun koji mi je došao od mobilnog operatera. Neka je račun bio okruglo 200kn. Taj račun upisujem u stavku Telekomunikacijske usluge (prije sam to imenovao Mobilni telefon, ali ovako mi se čini smislenije :)):


Sada je u redu to što su ti novci skinuti s tekućeg računa (trajni nalog), međutim, moram "sravniti" i stavke parkiranja putem SMS poruka. U tom smislu, postupak je sljedeći.

Prvo, desna tipka na stavku SMS plaćanja i u izborniku koji se pojavi odaberite opciju Reconcile.... Na to se otvara sljedeći dijalog:


U tom dijalogu, pod Ending Balance, upišite ukupnu sumu koja je naplaćena putem SMS-a. U ovom konkretnom slučaju imamo jedno SMS plaćanje parkinga čija cijena je bila 2,69Kn i ono je došlo na naplatu. Prema tome, treba upisati 2,69. Da smo imali još koje plaćanje koje je također došlo na naplatu zbrojili bi i njega te upisali novu sumu u Ending Balance.

Zatim se javlja novi prozor:


U tom prozoru, s desne strane pod Funds Out, nalaze se stavke koje su kupljene a nisu još naplaćene. Mi sada odabiremo što je stiglo na isplatu. Sve što je stiglo na isplatu mora imati oznaku ispod kolone R. Pri tome, kada se obavi odabir do kraja, stavka Difference na dnu mora imati vrijednost 0! U tom trenutku, omogućena je zelena tipka u traci s alatima, odmah ispod Help stavke menija. Kliknite na tu tipku i javlja se odmah potom novi dijalog:


Ovdje je sada problem budući da nam nije dozvoljeno odabrati račun za telekomunikacijske usluge. Naime, novac je s tekućeg računa išao na podmirenje računa za telekomunikacijske usluge, a od tamo je potom išao na podmirenje SMS usluge. Međutim, ipak postoji jednostavna zaobilazna metoda. Odaberite bilo što u ponuđenim opcijama (Transfer From) te kliknite na OK. Ja sam odabrao privremeno tekući račun. Nakon što sam kliknuo na OK, otvorio sam stavku u Krediti, SMS plaćanja i "ručno promijenio" kolonu Transfer u Telekomunikacijske usluge. Također sam odmah dodao opis Description, što sam zaboravio učiniti na prethodnom dijalogu. Sada ta stavka, SMS plaćanja, ima sljedeći oblik:


I to je što se tiče vođenja evidencije kreditiranja putem SMS poruka.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive