Sunday, November 24, 2013

GnuCash - evidencija plaćanja gotovinom

Pretpostavimo kako ste si ujutro u pekari kupili sendvič za doručak. Dobili ste račun i odlučili ste to sada upisati u GnuCash. Račun je iznosio 14kn.

Kako bi upisali tu stavku u GnuCash, pokrenite program i potom odaberite gdje ćete voditi te troškove. Ja sam odlučio voditi zasebno troškove o hrani i za to sam si otvorio odgovarajuću stavku:


Svjestan sam kako navedena stavka nije baš najpreciznija, ali kao što rekoh, u hodu ću rješavati sve probleme. Kako bi se upisao račun potrebno je dva puta kliknuti na stavku, u ovom slučaju Hrana, te se potom otvara kartica gdje je potrebno upisati što je kupljeno. Inače, moguće je voditi evidenciju o svakoj kupljenoj stavci, međutim, ja sam se odlučio voditi evidenciju samo o računima pri čemu razmišljam da svaki račun slikam fotoparatom (nemam skener!) i pohranjujem slike na računalo. :) Vidjet ćemo kako će to ići. U međuvremenu, ovako izgleda upisan račun:


Primjetite da sam upisao i broj računa. To radim kako bi mogao povezati svaku stavku sa svakim računom, da kasnije ne moram pretraživati po iznosu. Još bolje bi bilo kada bi mogao negdje upisati JIR ili ZKI, ali nećemo pretjerivati. ;)

Primjetite također da je u kolonu Transfer upisano odakle sam uzimao novce za plaćanje. Plaćao sam gotovinom, iz novčanika, te je zato odabrana opcija Assets: Novčanik - Kune.

Stanje nakon te transakcije je sada sljedeće:


Kao što se vidi, u novčaniku sad moram imati 186Kn. Ako ih nema tamo, onda imam problem. :)

To je to što se tiče upisivanja računa. U osnovi, svaki drugi račun koji je plaćen gotovinom iz novčanika upisuje se na isti način.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive