Thursday, September 13, 2012

Još malo MaxTV-a...

Dakle, još sam malo kopao po MaxTV-u pa ću zapisati saznanja ovdje, za ubuduće. Naime, nakon što sam napisao i objavio prethodni post pokušao sam se odmah potom ponovo spojiti i gledati MaxTV. Međutim, na moje veliko iznenađenje, jednostavno nije radilo! Odlučio sam onda pričekati jutro pa ponovo, i ponovo nije radilo. Onda sam primijetio da ni prijemnik ne radi pa sam zvao tehničku podršku. Nakon nekoliko resetiranja, sve je proradilo. U tom trenutku, odlučio sam se ponovo pokušati spojiti, vidjeti da li sada radi te malo detaljnije istražiti stvari.

Prvo sam se spojio na prijemnik (STB) i isključio ga s napajanja te ga uključio. Odmah sam primjetio da šalje DHCP upit za mrežnim parametrima. I bio je uporan u tome. Zbog toga sam na brzinu podesio DHCP poslužitelj na laptopu koji mu je poslao standardnu IP adresu koju sam već znao da treba imati, te također usmjernik i DNS poslužitelj. Nakon toga, tražio je ime sap.nat.myrio.net, a potom i SRV zapis u DNS-u za ime _vqe_channel_cfg._tcp.nat.myrio.net. Taj je zanimljiv jer ime asocira da se putem njega na neki način podešavaju konfiguracije kanala! Potom je tražio još sljedeća imena:
  • mds.nat.myrio.net
  • webapp.nat.myrio.net
  • rm.nat.myrio.net.
Ok, digao sam DNS i podmetnuo mu ime webapp.nat.myrio.net. Na moje iznenađenje, potom se je pokušao spojiti na port 80. Naravno, na portu 80 nije bilo ničega. Prvo sam mislio dići Apache, ali sam onda ipak samo pokrenuo netcat koji je snimio sljedeći zahtjev:
GET /broker/documentName=GLOBALINSTALL.xml.gz HTTP/1.1
Accept: text/html, text/plain, text/*;q=0.8, image/gif, image/jpeg, image/*;q=0.8, */*;q=0.2
Accept-Encoding: gzip;q=1.0, x-gzip, deflate;q=1.0, identity;q=0.8
Host: webapp.nat.myrio.net
Connection: Keep-Alive, TE
TE: gzip, x-gzip, deflate
Zanimljivo, zar ne. :)

Tu sam stao s tim eksperimentima. Onda sam se spojio kao prijemnik na T-Com i pokušao dobiti IP adresu koristeći program dhclient:
dhclient em1
Međutim, nije bilo odgovora. Očito je tražio nešto specifično bez čega nije htio odgovoriti. Prvo sam mislio da je u pitanju MAC adresa, ali nije bila. Nakon petljanja i pregledavanja zahtjeva koji sam snimio dok sam bio priključen na STB, skužio sam da zahtjeva opciju VENDOR sa točno određenim sadržajem, tj. ako se naredba pozove ovako:
dhclient -V albis_7710 em1
uredno dobijem IP adresu i sve ostale parametre. Dakle, priča da T-Com prati MAC adrese ne stoji. Dalje sam petljao sa zahtjevima Web poslužitelju, došao do nekih podataka o kojima za sada neću i na kraju opet zaključio da najveći napredak sada mogu postići ako se spojim između STB-a i T-Com-a.

Još par stvari prije kraja:
  • Moguće je istovremeno pratiti dva programa putem MaxTV-a. Jedini problem koji sam imao je da, iz nekog razloga, Linux kernel je objema aplikacijama slao sve difuzne pakete, tj. nije ih razdvajao prema pristupu!
  • Snimanje programa je trivijalno. dumpstream opcija mplayera snima savršeno. :)
  • Opet nisam uspio do stranih kanala.
  • Po veličini prozora koji se ostvara za prikaz videa jasno se raspoznaje "običan" od HD kanala.
Nastavak možete potražiti u ovom postu.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive