Tuesday, February 19, 2008

Studentska posla...

Uvijek mi je drago pročitati koju studentsku raspravu o smislu života. Može se tu doista čuti svega i svačega, nađe se ponešto istine, al' kao i kod naših novinara, nađe se i podosta izvrnutih, ili bolje rečeno "prilagođenih" izjava za potrebe tekuće rasprave. Nije nam bez veze novinarstvo u takvom stanju kakvom je...

No, da se vratim raspravi o smislu života. Dakle, baš kao i u svakoj drugoj takvoj raspravi, diskutira se o stvarima o kojima se zna tek djelić činjenica, dok je ostatak prikriven. Što točno mislim s tom rečenicom? Pa, najbolje ju je ilustrirati sljedećom sličicom:
Najmanji krug predstavlja područje koje se odnosi na studente. Idući krug predstavlja djelokrug pojedinog zavoda, potom dolazi fakultet i na kraju, sveučilište. Slika nije savršena, ali će poslužiti za ilustraciju. Dakle, rasprava koju studenti vode oko predmeta i nastave je rasprava o presjeku prva dva kruga. Kao što se vidi, raspravlja se o jednom ograničenom području budući da manji krug nema viđenje svega što sadrži veći krug. Iskreno, kad ja osobno raspravljam o sveučilištu (čak i o fakultetu) onda imam stalno na umu dvije činjenice:
  1. Svjestan sam kako raspravljam o svojim osobnim problemima, znači onome što tišti mene, ali to ne znači da su to problemi svih, i
  2. Sveučilište je velik i kompleksan sustav o kojemu ništa neznam, osim nešto sitno iz svog vlastitog iskustva.
Da zaključim, u bilo kojoj raspravi treba biti svjestan kako ne vidimo cijelu istinu i zbog toga se ne smije biti kategoričan u svojim izjavama, a pogotovo ne dijeliti savijete koji su neprovedivi ili jednostavno nemaju veze s istinom. Problemi su na sve strane, počevši od osnovnih i srednjih škola, fakulteta, sveučiliša pa do ministarstva i države. Izuzetno složen krug za čije rješenje treba vremena (mislim da se može mjeriti u desetcima godina), novaca, planiranja i volje. Na žalost, ništa od navedenog baš nema. Prema tome, raspravljati o malim djelićima cijele priče koji su većinom posljedice, neće ništa promijeniti jer uzroci i dalje ostaju.

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive