Monday, November 21, 2011

SOPA ilitiga Stop Online Piracy Act...

This is a post about SOPA. There are many posts, news and other stuff about it on the Web primarily in English, and a lot less in Croation. So I decided to write a post in Croatian, but links are to English sites.
Ponekad se doista smatram sretnim što ne živim u Americi. Na žalost, činjenica što ne živim tamo ipak mi ne pomaže puno jer što god Amerikanci napravili, to utječe na sve ostale u svijetu, htjeli mi to ili ne.

Ovaj puta povod za takav stav je SOPA, ilitiga Stop Online Privacy Act, prijedlog zakona s kojim se pokušava dokrajčiti piratstvo na Internetu. Da se razumijemo, piratstvo je problem, ali rješenje tog problema sigurno nije SOPA! Naime, taj zakon bi omogućio Američkoj vladi, odnosno nekoj njenoj agenciji, da blokira bilo koju Web stranicu (ili nekakav drugi sadržaj na Internetu) i to na temelju samo sumnje da se na njemu nalaze piratski sadržaji! I da razjasnim "blokira" znači da se stranici ne može pristupiti unutar Amerike ako je stranica izvan, a ako je unutra, onda su stvari još zanimljivije. Uglavnom, to znači da vlasnik Web stranice ne mora biti obavješten niti čak može znati da se njegovim stranicama više ne može pristupiti, a o potencijalnoj reakciji na prijave i optužbe da ni ne govorim - ništa, samo se blokira pristup! Očito je da se radi o nečemu nečuvenome! Naime, na neki način stvara se vatrozid (firewall) koji odjeljuje Ameriku (jer u njoj vrijedi taj zakon) od ostatka svijeta. Na neki način Amerikanci kreiraju Veliki Kineski vatrozid (moj prijevod Great Firewall of China) čija prvenstvena zadaća je da kontrolira svoje vlastite građane, a ne da ih štiti od vanjskih prijetnji.

I tko to gura? Pa, MPAA, RIAA i slični, dakle udruge u rangu našeg ZAMPA (u Hrvatskoj bar, u drugim državama postoje ekvivalenti) čija zadaća je zaštita autora, ali koji postaju sami sebi svrha i čija zadaća je u međuvremenu postala iscjeđivanje novaca od ljudi! Oni definitivno ne shvaćaju moderno doba i očajnički pokušavaju spriječiti napredak. To je totalno krivi pristup, jer trebali bi u postojećoj situaciji naći načina za zaradu. Problem je što zahvaljujući Internetu više nisu monopolisti na distribuciju, a teško se odreći monopola...

I ako mislite da to nije problem, uzmite u obzir da je na nedavnom suđenju izašlo na vidjelo kako je Warner Bross slao prijave da se piratizira materijal koji nema veze s njima! Jednostavno su imali nekvu aplikaciju koja je "automatski", na sve sumnjivo, slala prijave! Da mi je to netko rekao ovako, pomislio bi da mi prepričava neki skeč Monty Pythona!

To je došlo toliko daleko da su Google, Facebook i još neke druge velike Internet tvrtke platile oglas preko cijele stranice u New York Timesu u kojemu upozoravaju na štetnost tog zakona.

U ovom postu (od niza drugih) analizira se SOPA, a posebno se osvrće na svjedočenja pojedinih osoba pred Kongresom za koje se kaže da su pristrane i da očito ne razumiju Internet (a s tim ni vrijeme u kojemu žive). Kao zanimljivost post također izvlači svjedočenje jednog od čelnih ljudi MPAA 80-tih godina kada su video rekordere htjeli zabraniti s opravdanjem da im otimaju profit! Uglavnom, nevjerojatna skupina nevjerojatno neupućenih ljudi.

I da, dobra stara Europa koliko god svojih problema imala - a hvala bogu ne manjka ih - ipak ne slijedi Ameriku u svemu (za razliku od nekih!). Te su tako jasno rekli kako smatraju da SOPA nije rješenje! Što reći drugo na to nego AMEN!

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive